Add-In Brushes in Photoshop

6:58 PM


Assalamualaikum bloggers semua.. 

Terasa dah lama sangat tak blogwalking, tak post entry, follow-mollow.. :)
Tersangatlah super bz.. and tak da idea jugak nk post. Ok, abaikan luahan hati ni. Back to main point, Dhira nak share dengan u all pasal add-in brushes kat dalam Photoshop. Sebelum tue, klik sini  dulu ya. Seperti yang sedia maklum, Photoshop ni memanglah software yang sangat best untuk edit gambar bagai, nak buat header, banner, vector, poster dan mcam2 lagi lah. So, nak memudahkan kerja dan nk mencantikkan lagi kreativiti kita tu, bolehla kalau nak download brushes.

Kat Internet, banyak ja website yang boleh kita download brushes preset ni.. free of charge.. dengan figures, flowers, patterns, cloud, trees, borders dan banyak lagi..
Nak download?, boleh klik -->


tak pun taip je dekat browser, free photoshop brushes, banyak kan.. download mana yang korang suka..dah siap download, that file semestinya .ABR file.. Kalau WinRAR, macam biasa, extract to... OK.

Lepas tue, Dhira nak cerita cara nak load brushes yang kita download tadi dekat Photoshop.

1. Open Photoshop
2. Klik Brush Tool



3. Lepas dah aktifkan Brush Tool tadi, left side kat atas tu(Option palette), ada setting untuk brush. Klik je triangle kat sebelah perkataan Brush, then Brush palette akan open.



4. Then dekat Brush palette tu, ada lagi satu triangle dekat hujung sebelah atas, press situ, then akan keluar fall-out menu. Then, u all pilih Load Brushes.



5. Then u all akan nampak Load Brushes dialog box. Pilih brush preset yang korang nak dari list tu. Pastu klik Load.



6. Lepas dah Load, brushes baru akan appear dekat Brush pallete.. So, bila korang nak guna brushes tu, korang boleh la pilih brush, reset saiz, dan boleh pilih nak color apa.


7. Dah siap.. :)   Mudah dan cantik kan.. hehe.

Rasa-rasanya faham tak bahasa rojak yg Dhira gunakan kat atas ni??.. hehe.. If nak tanya apa2, komen ja.. Insya-Allah, akan direply.. Harapnya, dapat membantu anda2 ya.. Dan kpda sape2 yang dah tahu, sila ignore entry ini ya.. hehe. Selamat Mencuba..

You Might Also Like

0 Comment

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored