Daebak!! Subjek Aplikasi Braille

1:10 PM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Daebak giler subjek Aplikasi Braille yang shad ambil semester enam(current) kali ni. Memang awesome giler.. Eh, kejap. Tahu tak Braille tu apa sebenarnya? Meh sini nak story sikit. Braille ni merupakan Tactile Writing System. Nak senang, maksudnya kat sini, tulisan yang dibaca melalui sentuhan, bukan pandangan. Kiranya, tulisan-tulisan ni khas untuk blind person.  

Ada banyak Tactile Writing System ni. Antaranya termasuklah :

-Embossed Roman Letters (1784): France
-Braille (1824): France
-Gall (1831): UK
-Alston: UK
-Lucas (1838): UK
-Klein: Austria
-Moon system (1845): UK
-Boston Line Type (1834): USA
-New York Point (1868): USA
-American Braille (1870s): USA


Ha..., banyak kan. kiranya sem ni shad belajar tulisan Braille lah.. Masuk ja kuliah pertama semalam, lecturer(Mr. Mohd. Nur Adzam Rasdi (lecturer & course coordinator)) dah bagi keje. Time to memorize the alphabet.. Macam mana rupa alphabet Braille ni ya? Ni macam gambar kat bawah ni.. 

Braille Alphabet

Daebak!! 
One of learning outcome belajar subjek ni (Have a sense of concern about the peoples with disabilities) yang membuatkan shad rasa RESPONSIBILITIES. Sebagai seorang manusia kita wajar ada sifat prihatin kan. May Allah bless us.

You Might Also Like

3 Comment

  1. wah..! seronoknya dapat explore tulisan braille.. tak semua orang berpeluang macam tu kan..? btw, gudluck untuk semester baru ni..!

    XOXO >____<

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed... alhamdulillah, diberi peluang.. tq cik atanza qalbi

      Delete
  2. wah ! suka sgt tulisan braille ni . hihi :)

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored