Tips Bergaul di IPT

12:30 AM

Assalamualaikum all, may Allah bless. Today nak story-story + bagi tip yang mungkin berguna dekat semua2 yang baru ja melangkah dua-tiga tapak kasut masuk 'dunia baru' universiti. Tahniah paling banyak.. Jom review tip macam mana nak bergaul + survive di IPT/S.



1. Hati-hati pilih kawan. Kat IPT/S ni, kita akan jumpa dengan bermacam-macam kerenah manusia. Rambut sama hitam tapi, hati lain-lain woo.. Part pilih kawan ni paling penting Shad rasa. Pernah dengar tak orang cakap, "Nak kenal seseorang tu, kita boleh tengok dengan siapa dia berkawan.". Influence kuat ni. Setuju tak..

2. Kuatkan mental dan hati korang. Kita tak tau kan, takut-takut ada kejutan budaya sebab terpengaruh dengan kawan-kawan baru. So, kuatkan hati ya.

3. Fokuskan azam korang. Masuk U, sambung belajar ni kita nak apa sebenarnya.

4. Jangan mudah percaya pada orang yang baru kenal. Kena buat kaji selidik dulu kot.

5. Jangan la rasa segan nak jumpa dengan kaunselor kalau ada masalah apa-apa ka. 
Jangan pendam sensorang, bahaya.

6. Ringan-ringankan lah mulut anda untuk bertanya kalau ada kemusykilan. 
Malu bertanya sesat jalan woo.

7. Belajar biar ikhlas. Part ni penting jugak, sebab kita nak 'kaf ba ro, kaf alif ta nun'. keberkatan. kan?

8. Jangan duk main cintan-cintun. Takut lalai. Kalau dah jatuh cinta jugak, kena pandai la nak go on macam mana kan, jangan main campur-tambah dengan hal peribadi dengan pelajaran. Cinta-cinta jugak, pelajaran no.1. Ok.

9. Always remember that, life dekat kampus ni lain dengan life time sekolah menengah. It need a lot of comitmen kalau nak dapat dean list tiap-tiap sem. hehe

10. Teruskan mencipta kecemerlangan sebab anda boleh melalukannya.. :)
Meh review tips macam mana nak dpat result gempak kat blog Sis Uzu


Harapnya bergunalah tips ni. Shad dah enam sem kat Uni. Akak/Abang yang dah graduate, 
dah bekerja setuju tak dengan tips ni.. Anda lebih arif. 

You Might Also Like

3 Comment

  1. bagus tips nie..memang kena berhati2 dlm pergaulan..perlu pilih kawan yg baik2..supaya hidup kita bahagia..:-)

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored