Tips Kata Laluan Selamat

10:10 PM


Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada semua.
Entry malam nie, agak sedikit serius. Sila ambil perhatian ya.


Kata laluan ataupun password ni memang everyday kita guna kan.
Ya lah, nak check e-mail, nak sign in blogger home, nak sign in 
segala bagai social media network seperti Fb, Twitter, tu tak kita lagi Nuffnang, Says, Churp-churp bagai.Banyak kepentingannya kita secure password kita. Reasonnya, cukup dengan sekali kena hack, habislah. 
Dah tak selamat lagi dah. Segala bagai maklumat yang kita simpan 
dah jadi 'public and open'. Seriously benda ni bahaya. Sebagai contoh, maklumat yang kita simpan tu, alamat rumah or phone no. 
Sekali kena hack, orang dapat detect alamat rumah, mau kena rompak. Nau'zubillahiminzalik.


So sekarang, jom kita baca dan hayati tips yang boleh kita guna
untuk cipta password yang selamat.

1. Jangan Guna Maklumat Peribadi
Yang ni memang dah berulang kali diingatkan. Dah berbuih mulut
katanya. Reasonnya, kalau kita guna maklumat peribadi 
(contohnya-tarikh lahir/nama sendiri/no.IC), senang-senang ja
kita bagi idea dan memudahkan penceroboh nak teka kata laluan 
yang kita buat. Alahai, tak thrill sungguh.

2. Guna Karektor Berlainan
Yang ini best. Cipta password kita dengan menggabungkan karektor
yang berlainan seperti huruf, simbol ataupun nombor. Kata laluan
yang terbina is more secure and strong. Sebagai contoh, m1nUM lebih
selamat berbanding minum.

3. Gunakan Huruf Telefon Bimbit
Tips ni best gak. Kita boleh cipta password dengan menukarkan
huruf kepada nombor guna keypaid phone. Contonya 226845 = cantik. 
(kalau kita tengok awalan kombinasi pada phone).

4. Lebih daripada Satu Perkataan
Password yang guna satu perkataan ni macam mudah ja nak penceroboh
nak detect lagi-lagi kalau guna software khas untuk memecah kod
kata laluan. So, nak selamat, guna lebih dari satu perkataan.

5. Lagu, Gambar dan Persekitaran
Cipta kata laluan dengan menggunakan baris lirik, gambar favourite,
atau benda2 yang selalu tengok kat surrounding. Make sure, that 
something tue, yang tiap-tiap hari tengok, takut terlupa pulak nanti.

6. Gunakan Kamus
Kamus boleh jugak guna untuk cipta password. Cari perkataan yang
agak unik dan jarang digunakan sebelum ni. This password akan
buat kita ingat sebab dia unik dan maybe penceroboh pun pening
nak menekanya. Pernah dengar perkataan scintilate? zenith? indelible?
Nak lagi seperv, tambah nombor kat dictionary word tue. 

7. Software Pengurusan Kata Laluan
Software ataupun perisian ni mampu untuk simpan password kita
dengan lebih selamat menerusi enskripsi.

8. Kata Laluan Berlainan
Cipta password yang berbeza bagi setiap laman web yang you all lawat.
Reasonnya kita buat macam ni, sebab nak elakkan penceroboh cuba
untuk mengakses atau bukak web pages kita yang lain seperti
perbankan dan sebagainya.

9. Asingkan perkataan dengan Simbol
Asingkan dua perkataan dengan simbol untuk nampak lebih complicated.
Contohnya saya!>cantik. *Tak habis2 dgn cantik*

10. Tukar, Tukar dan Tukar
Kekerapan menukar kata laluan jugak boleh secure kita punya password.
Eloknya jangan guna password yang sama terlalu lama.


Okey, done for today. Harap dapat membantu.

You Might Also Like

4 Comment

  1. iha selalu buat nombor 4.. bila lama x online kan, muka blur selama sejam utk ingat balik password panjang lebar tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. tapi setengah hacker ni pandai sangat hack akaun orang.

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored