Meeting santai2 LA Korea :19.10.2013

5:26 PM

Assalamualaikum and Greetings to all.
Meeting santai2 LA Korea :19.10.2013


Awal-pagi lagi dah bangun. Semangat nak pergi Korea punya pasal kan. Time-time cuti sedap tido ni pun sanggup je. Plus meeting santai. Eh, don’t misunderstand lak, shad tak pergi lagi.. Coming soon. Counting to 6.11.2013. Huhu, tak sabarnya alahai. Muka ni memang habis senyum sesudu gula dah. Sesudu sebab masih memikirkan assignment yang tinggi gunung mintak disiapkan cepat tu ha. Tak apa, kita ambik mood dulu yea.. Panas-panaskan enjin sebelum fly ke Korea. Senarai semak/ checklist sebelum nak travel. *Tips ni boleh diguna pakai bagi yang nak fly ke oversea macam shad*


PERSEDIAAN SEBELUM

- Passport. Cerita passport ni Alhamdulillah dah setel sebulan lepas. Passport nak ke Korea haruslah passport persendirian. RM100. Passport group dah tak available katanya. Nak baca lebih lanjut, klik entry SINI ya.

- Tiket Flight. Alhamdulillah dah setel. Siap dapat harga murah lagi. Beli time promotion. Dapat RM1500. Walaupun Air Asia tu kecik je, tapi tak pe, janji sampai kan. 

- Bus transportation. Yang ini kena take note jugak. Karang kelam-kabut lak. Tak pasal-pasal flight terlepas. Wat rugi je. Tiket flight shad jam 8pagi. Nilai-LCCT dalam 20 minit. Kena ada dekat sana dua jam sebelum fly. Makanya, kena tempah bus/van awal2 ya. Jam 5 pagi siap2 dah ye.. Wuhuuu.. tertanya dekat diri sendiri, boleh ke bangun awal gini. Waaaa...

- Health.  Yang ini kena jaga ya semua. Kalau yang ada kena makan ubat tu, bawak ubat anda.. Sebab hospital dekat Korea tu, mahal and kena ada insurans nak masuk kalau ada apa2 jadi. So nya, if happen, macam demam ke, masuk farmasi je la dekat Korea nun.

- Communication at Korea. Rasanya cakap English kot. Walaupun tahu sikit2 bahasa korea ni kan. Kalau betul2 nak cakap, make sure tahu betul apa maksudnya ya. Tak pasal2 kena maki karang. Orang Korea ni kasar sikit. Dia memang main rempuh-langgar je time berjalan kalau kita halang laluan dia. Jangan hairan la kalau sampai terpusing2 kita dirempuhnya. Nak cepat la katakan. *Pengalaman dari Cik Miss, travel agent yang dah banyak kali ke sana* Harap maklum..


WEATHER

Memandangkan shad akan pergi awal bulan 11 (6.11.2013), cuaca kat sana time tu middle autumn. Pemandangan memang tengah oshem la time tu. Hehe. Suhu dia boleh tahan. 9-15 darjah selsius waktu siang. Malam dalam 2 darjah selsius. Haruslah tak payah pasang air-cond. Sejuk.

ATTIRE

Dah nama pergi time musim sejuk, mesti la kena ada wool coat/ trench coat/ glove*bagi yg tak tahan sejuk*hehe/ vaseline/ umbrella*wajib bawak, sebab probability akan hujan *Sila check ramalan cuaca./ thermal *untuk yg tak tahan sejuk/ sock wool*wajib ada at least satu/ sport shoes *yang ni sebab nak berjalan banyak, so pakai sport shoes mudah. Bawak je apa2 yang dirasakan sesuai. Hehe. 

TRANSPORT

From Nilai to Airport, bus/ van/ teksi tadi. 
Di atas awan : 6 Jam penerbangan
Around Seoul : Subway Metro (t-money) - naik subway baru thrill dan menjimatkan.. hehehe.. t-money ni lebey kurang macam kad rapid KL la.. Top-up lah secukupnya.. hehe.


Tapi kalau u all dah datang satu rombongan cik kiah sampai 30 orang, baik tempah bus ye. hehe. karang ada lost and found pulak tengah2 subway tu. OK.

PENGINAPAN AND MEALS

Halal Restoran at Ittaewon. (Lunch-Diner) semua situ.. 
Penginapan... Yang ni kena booking awal ya. Nak jimat, cari yang dormitory punya.

MONEY EXCHANGE 

1 Ribu Won bersamaan dengan 3.07 rate. *harga sekarang* Agak mahal disitu. Matawang korea lebey kurang us dollar jugak rasanya. Better buat money exchange dekat Malaysia. Kita boleh nego2 dengan orang dekat tempat tukar duit tu dak.. Dia baik hati, leh dapat diskaun ka. Hehe.

Okey done untuk meeting hari ni.. Semoga semuanya dipermudahkan. Nanti bolehla shad buat entry Travelog ke Korea lak kan. Banyak yang nak story-mory actually. Tips2 atas ni tips nak jimat bajet. Hehe. Selalunya, dan ramainya orang pergi under pakage travel agent. Kiranya siap dah semua dia setelkan, tempat kita nak lawat, penginapan yang oshem, pengangkutan, makanan dan lain-lain. Seorang mau RM3K paling2 pun. Pergi je dekat travel agent, setel semuanya. Janji mau ada $$. Hehe. Disebabkan shad pergi ni under uni, haruslah tempat2 yang kita nak lawat tu tempat yang berkaitan. Dan haruslah nak yang jimat bajet. Entry2 berkaitan akan menyusul nanti. Doakan semuanya dipermudahkan segala urusan ya.

You Might Also Like

14 Comment

  1. huishh..jealous sangat...nway, take care in advance! have a nice and safe trip :)

    ReplyDelete
  2. @Sally Samsaiman Alhamdulillah, rezeki ke sana.. terima kasih sally :)

    ReplyDelete
  3. wah beznye
    nanti ambik gambar byk2 k

    ReplyDelete
  4. @Yumida Huda hehe.. akan snap2 sebanyak mungkin.. woahaa.. :)

    ReplyDelete
  5. Hai kak sha :D awak ad join groip pape ke ? yela slalu tgk prgi sane sini

    ReplyDelete
  6. woah!! biaq betuii boleh pegi sanaa...bestnyee!!

    ReplyDelete
  7. asssalamualaikum...along dah baca enti pasal tempat-tempat kat blog Fatin Liyana? paling best boleh g Hello Kitty Cafe ^_^ nah...

    1.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/04/trip-to-korea-departure-arrival.html

    2.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/12/kenapa-kita-harus-bagi-k-pop-peluang.html

    3.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/04/trip-to-korea-namsan-park-n-seoul-tower.html

    4.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/04/trip-to-korea-hello-kitty-cafe-coffee.html

    5.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/05/trip-to-korea-food-girlfriends.html

    6.http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/06/trip-to-korea-myeong-deong.html



    ReplyDelete
  8. @Atikah Isa wsalam dik.. hehe.. akak tak join group mana2 pun.. sekadar traveling dgn member2 yang punya minat yg sama.. hehe.

    ReplyDelete
  9. @Syarafi[skyforce331] betoilaa.. hehe. tiket dah beli.. coming soon memang entry korea je la lepas ni.. hehe

    ReplyDelete
  10. @Diana Azhar timekasih diana.. dah baca dah.. namsan park n towerkonform pergi. hehe.. hello kitty cafe tu rasanya macam berbayo je..and mahal. hehe :)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum shad. bestnya g Korea >__________<

    ReplyDelete
  12. tiket flight return RM1500 mahal tu..sis JM dapat RM540 return ticket not include meal n luggage

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn.. time tu mmg terpaksa beli jugak2 sebabnya, proposal nak ke korea lulusnya lambat gilerr.. pergi under uni kan.. next time nak backpackers, mesti lagi best n banyak lagi tmpat leh lawat.. dan yang penting usha tiket2 murah awal2... :D

      Delete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Heart 1

Travel & Beauty Blog

Sponsored