40 Cara Selamatkan Wang di Tahun 2015

3:31 PM

Greetings and Happy holiday!

40 Cara Selamatkan Wang di Tahun 2015

Hari ini Shad ingin kongsikan 40 cara untuk selamatkan wang anda di tahun 2015 yang agak mencabar ini. Tips ini telah dikongsikan oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

credit gambar : lunaticg.blogspot

Kita ikut tips beliau di bawah.

Azizul Azli Ahmad
SELAMATKAN WANG ANDA

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan
2. Cari cara buat duit lebih
3. Ubah gaya hidup
4. Rancang kewangan anda
5. Mulakan menabung
6. Potong kad kredit jadi 2
7. Kurang cakap di handphone
8. Cari hobi yang tambah pendapatan
9. Hadiahkan diri dengan simpanan
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli

11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa.
14. Nikmati hiburan percuma
15. Kekal prestasi cemerlang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu.
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18. Berhenti merokok
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20. Makanan bukan untuk dicuba


21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23. Sediakan dana pelaburan
24. Jangan mudah putus asa
25. Jangan salahkan panda bila kita susah.
26. Barang terpakai bukan dosa.
27. Beli Baju diMyidin pun kacak juga
28. Beli secara tunai
29. Jangan jadi hamba faredadee
30. Jangan jadi hamba honda city

31. Guna moto itu ranggi
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah
35. Kereta kecil tetap bergaya
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta.
38. Mesyuarat keluarga tentang belanja
39. Kurangkan tengok drama orang kaya kaya
40. Didik nafsu


Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun 2015.
Maklumat dari Group Whatsapp. Semoga bermanfaat.

You Might Also Like

10 Comment

  1. 40 cara banyak sangat tuuuu. maybe boleh ambil sikit2 dulu hohohohoh

    ReplyDelete
  2. Nice...but no.30 jgn jadi hamba honda city tu yg tak faham

    ReplyDelete
  3. Hehe. No 16 tu ada benarnya juga. :D

    ReplyDelete
  4. nice tips...part no 20 tu je yang susah nak kawal..heheh

    ReplyDelete
  5. Hehe...suka suka...tq dear ;)

    ReplyDelete
  6. beli baju di Mydin kacak...betul sangat =)

    ReplyDelete
  7. setuju,..marilah kita berbelanja dengan bijak :)

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored