BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

7:03 PM

Greetings and Assalamualaikum to all.

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review. Salam Jumaat everyone, I'm back with a new novel review. Done reading this novel with an open heart. I'm smiling and sometimes I'm thinking of what have I done in my whole life. There's a lot to learn and to struggle for. Struggle mengejar syurga Allah.

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

Sinopsis novel BIMBO

Dalam hidup Elsuraya, hanya seorang lelaki yang dinantikannya. Bukan bakal kekasih, jauh sekali bakal suami. Tetapi, seorang lelaki yang menyebabkan nyawa keluarganya diragut kejam. Dia ralat kerana tidak dapat bersama dengan keluarganya dan memegang status anak yatim piatu kerana lelaki itu. Siapakah lelaki itu sebenarnya? Azad? Ye ke?

“Astalavista loozzer! With double o and double z.”

Adakah kerana kata-kata yang dilontarkan bertahun dulu membuat jiwanya sentiasa parah dan terluka? Ingin sungguh dia bertemu dengan empunya suara jelik itu agar dendamnya terlunas.

Perkenalan Elsuraya dengan Dani Ikram membuahkan bibit cinta. SMS menjadi titik awal hubungan yang indah itu.

Dah gugel douchebag. Kejamnya. Do I deserve that? – Dani Ikram.

Do I deserve bimbo?- Elsuraya.

Tanpa disangka, Azad yang dibenci ialah sahabat baik Dani Ikram. Dan Azad pula, tidak sanggup memberitahu Elsuraya perkara sebenar kerana sayangkan persahabatannya dengan Dani Ikram. Dia rela dituduh ‘pembunuh’ walaupun hakikatnya insan lain yang menyebabkan tragedi hitam itu berlaku. Sementelah, hatinya sudah jatuh sayang pada Elsuraya. Dia tidak sanggup melihat sahabat baiknya dan wanita yang mula mengetuk pintu hatinya menderita.

Keadaan semakin rumit bila keluarga cuba menjodohkan Elsuraya dengan Azad. Apatah lagi mereka sangat rapat dengan arwah ibu dan bapa Elsuraya. Serasa mereka bertanggungjawab untuk menjaga dan melindungi Elsuraya.

“Su tak nak! Su benci Azad. Apa auntie merepek ni? Su takkan bertunang dengan dia.” – Elsuraya.

“Su, cuba tengok lagi jauh. Umur Su makin meningkat. Su perlukan orang untuk jaga Su. Keluarga Azad cukup baik dan mampu jaga Su macam anak sendiri dan Azad sendiri tak kurang apa pun. Lainlah kalau Su ada calon lain. Auntie tak akan paksa.” – Puan Rosanna.

Namun, Dani Ikram lebih pantas mendahului. Elsuraya cepat-cepat diikat agar tidak terlepas ke tangan Azad. Azad pula tarik diri demi kebahagiaan Dani Ikram dan Elsuraya.

Saat hubungan sedang memekar, sebuah kebenaran terbongkar! Ayat ‘astalavista loozzer… with double o and double z’ yang diungkapkan oleh Dani Ikram ketika mereka outstation di Seoul, Korea membuka mata hati Elsuraya. Ayat itu! Ayat yang membuatkan kedua-dua orang tuanya maut dalam kemalangan jalan raya.

“All along. It is you. All along. It is a lie.” – Elsuraya.

“Listen.” – Dani Ikram.

“Truth… that night, it was you! You were the one.” – Elsuraya.

Hati Elsuraya mula berbelah bahagi. Cintanya pada Dani Ikram dan dendamnya pada Dani Ikram. Dapatkah dia memaafkan lelaki itu sedangkan dendamnya masih membara? Dapatkah dia reda dengan ketentuan Ilahi sekiranya lelaki itulah jodoh untuknya yang telah tertulis di lohmahfuz? Kuatkah dia berperang dengan perasaannya sendiri? Semuanya bakal terjawab dalam BIMBO.

“Miss Bimbo versus Mister Douchebag.”

“Fantasi versus Realiti.”

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

Ayat-ayat Best dalam Novel

" If you can't handle the heat, don't go to the kitchen. If you can't handle me, don't stare at me." - Dani - m/s 25
" El, Benjamin Franklin said if you don't want to be forgotten as soon as you are dead, either write things that are worth reading or do things that are worth writing." - Dani - m/s 57
" Be like a diamond,not like a pebbles." m/s 105
"Never give up on the people you love and the people who love you." - m/s 116

Poem : Solitude by Ella Wheeler Wilcox

Laugh, and the world laughs with you;
Weep, and you weep alone;
For the sad old earth must borrow its mirth,
But has trouble enough of its own.

Sing, and the hills will answer;
Sigh, it is lost on the air;
The echoes bound to a joyful sound,
But shrink from voicing care.

Rejoice, and men will seek you;
Grieve, and they turn and go;
They want full measure of all your pleasure,
But they do not need your woe.

Be glad, and your friends are many;
Be sad, and you lose them all,
There are none to decline your nectared wine,
But alone you must drink life’s gall.

Feast, and your halls are crowded;
Fast, and the world goes by.
Succeed and give, and it helps you live,
But no man can help you die.

There is room in the halls of pleasure
For a large and lordly train,
But one by one we must all file on
Through the narrow aisles of pain. - m/s 125

Fantasy versus Reality.
Then fantasy always fill the heart but reality always wins. - m/s 168
"Sometimes people need fantasy to feel alive and fantasy can be reality too. I heard that if one is lucky, a solitary fantasy can transform to a million realities." - m/s 186

Are we really able of loving unconditionally?
"It means that if we were capable to love unconditionally, we are able to live happily and with grateful." - m/s 202

You can't truly mad at someone until you've cared about her and loved her. -m/s 262

Sesungguhnya Solat penghubung antara dua hati yang terpisah. Ubatnya hanyalah hati yang tenang, hati yang menyerah kepada Yang Esa.
Kalau definisi 'priceless' itu memberi makna intan dan berlian bagi seorang wanita.
Kalau definisi 'priceless' itu memberi makna kuasa dan pangkat  bagi seorang lelaki.
Kalau definisi 'priceless' itu dulunya memberi makna cinta yang mendalam tanda memiliki hati seorang Elsuraya.
Kini, usai solat dan ketika hati diserahkan kepada Allah Yang Maha Esa, definisi 'priceless' bagi Dani ialah apabila air mata mengalir tanpa sebab sehingga mampu menjadi ubat hati yang gelisah. - m/s 283

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review
BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

I guess this is it. The truth is I love you so much. The truth is I always want to tell you. The truth is I never want to hurt you - Dani Ikram m/s 318

1. What do you think about all day?
2. What occupies your mind most of the day?
3. What do you think about while praying?
4. What is distracting you while praying?
5. What is the first thing you think about when you wake up in the morning?
6. What is the last thing you think about when you sleep?
7. What keeps you awake at night?
8. What makes you cry?
9. What are you most afraid of losing?
10. What makes you most angry?
11. What causes you the most pain in your life? - m/s 356

Life is simple. If you think hard about the past, it may bring sorrows. If you think hard about the future, it may bring you fears. Live this moment with grateful, trust in Allah. - m/s 386

To love you is a challenge because if it doesn't challenge myself then it will never change me. I may crack under pressure again. I may be surrounds with grief and sadness but that is life. life hurts us. It is never perfect and it does not last. - m/s 422

Strong person will not walk away from the people who hurt them. They will forgive because forgiving is their way of taking care of themselves. - m/s 430

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

Review dari Shad

Ok, tak tahu nak explain macam mana. Macam-macam rasa ada dalam novel BIMBO ni. Out of 4 dari novel Rin Ahmad, Shad paling suka novel BIMBO. Aura dia ada lain macam sikit. Hehe. Suka pertemuan El dengan Dani. Mula-mula dah nak mem'bimbo' dan men'douchebag' kan pihak yang lagi satu. Okey, mohon google maksud bimbo dan douchebag. 

Bimbo - a combination of great looks and no brain. Wanita cantik dan menarik tetapi rendah tahap kebijaksanaan atau pendidikannya. An attractive but unintelligent or frivolous young woman. Douchebag? eeeuuu, ok, korang klik sini maksud dia yang tu. Ni nak cerita maksud douchebag yang satu lagi menurut UrbanDictionary.com a DOUCHEBAG is: An individual who has an over-inflated sense of self worth, compounded by a low level of intelligence, behaving ridiculously in front of other people with no sense of how moronic he appears. Maksud kata lain, a douchebag is an arrogant, moron and superficial guy yang selalu kita nampak zaman sekarang. Mamat poyo, ada ciri-ciri perilaku yang menjijikkan, sombong macam tu lah lebih kurang.  

Jalan cerita yang nice. El simpan dendam dengan Azad sebab El ingat Azad penyebab kematian parents El. Tapi sebenarnya ada kisah disebalik tragedi itu. Dah sampai separuh novel pun masih tertanya-tanya lagi apa sebenarnya yang jadi. That make me wanna keep reading and reading. Muncul watak Dani si mulut manis. El-Dani, they love each other. Tapi sampai satu ketika, bila rahsia dah terbongkar. El dengan dendam. Dani dengan rasa bersalah. They can't be together. Berpisah. After a year tanpa khabar they meet again. Kenapa Dani ambil masa sampai setahun? Padahal diorang dah bertunang dah waktu tu. Here it is, Bell's Palsy. He is sick! Dan El tak tahu pun. Dan Dani pun tak bagitahu El. After all, dah nama jodoh, they got married after that. Dan, tak habis di situ, a lot more stories after that. 

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

Gaya penceritaan yang sangat awesome. I love all of the places stated dalam novel BIMBO ni. KL-Manjung- Teluk Batik-Damai Laut- Jepun- Seoul- Brunei- Jeddah- Mekah-Madinah- Dubai. Teruja sangat baca part-part dekat Jeddah-Mekah-Madinah tu. I love all the character in this novel too. Elsuraya. Dani Ikram. Azad. Ok, macam kesian dekat watak Azad ni, tapi the best men wins! kan. Dah tak ada jodoh. Watak Azad ni sangat baik. Overall, novel ni memang awesome sangat. Kena beli dan baca. Perjalanan hidup seorang Elsuraya dan Dani Ikram dari baik untuk jadi lagi beriman. Orang yang baik, objektif dia nak jadi lagi beriman. Orang yang beriman objektif dia nak masuk syurga. And I learn about erti sebuah kemaafan in this novel. So much. To forgive someone for the sake of Allah and move on is a medicine in itself to heal your own wounds. Memaafkan bukan mudah. Memaafkan perlukan kekuatan. Memaafkan adalah sebuah pencarian.

I'm giving 5/5 bintang untuk novel ni.

Novel lain karya Rin Ahmad : 

BIMBO karya Rin Ahmad | Novel Review

Judul : BIMBO
Penulis : Rin Ahmad
No. ISBN : 978-967-0448-87-9
Jumlah muka surat : 584
Harga Semenanjung: RM23 , Ahli KN RM19
Harga Sabah Sarawak : RM26, Ahli KN: RM22
Where to buy : Beli Online di : http://www.kakinovel.my/beli-novel/bimbo/
atau boleh dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran anda.

You Might Also Like

6 Comment

  1. Baru habis baca Untuk Semua Dosaku (Rin Ahmad) Rasa nak beli je semua karya Rin Ahmad sebab karya dia semua hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, hehe.. shad dah baca tiga novel rin ahmad. tinggal satu je lagi belum baca. Gadis Edisi Terhad.. otw.. hehe :D

      Delete
  2. Lepas baca review akak ni terus teringat, Yaaa Allahh akuuuu tak baca lagi novel ni padahal dah berbulan beli! Hahahahahaaaa. Sebokkan novel2 fixi novel cinta lain terabai kahkahhh. Aduhhhh Rraiiii rraiii. Btw tq for remind me secara tidak langsung hehehhh Nanti nak baca laaa Bimbo ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kena cepat-cepat pi baca ye rrai. novel ni bukan sekadar novel cinta manusia, tapi ada bonus cinta kepada Sang Pencipta juga. Sangat terkesan.. :D Selamat membaca dear.

      Delete
  3. Soo at last what happened to azad?hahahaha azad ade heroin lain tak utk dia?hihu

    ReplyDelete
  4. Soo at last what happened to azad?hahahaha azad ade heroin lain tak utk dia?hihu

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored