Day 3: Being Single Was Really Awesome! | Happiness World

9:53 PM

Greetings and Assalamualaikum to all.

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge | Day3: Being Single Was Really Awesome! | Happiness World. I'm back with a new entry for today. Macam best pula kalau ada challenge macam ni kan. Entry lepas - Being Single Really Sucked? [link]. Are you single? Come and join the crowd. Single-mingle out there, there are happy times and moment to remember right. Bagi Shad, dunia single ni sangat happy.Your early 20s really are your happiest years. Right. Tapi bila dah naik umur 27, 28, 30-an, macam-macam nak kena fikir, nak-nak lagi bila masih single. Apa-apa pun, being single was really awesome! 


The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge
3) Describe a moment or a day when being single was really awesome.

Here are some moment being single that I think was really awesome. Rasanya ramai yang akan setuju dengan situasi ini. Can go anywhere with anyone. One day a friend texted me and said: “Let’s go to the beach.. tomorrow.” I replied: “Okay. I'm going. On.” And I didn’t ask anyone’s permission. Yeah, bila single, kita boleh pergi ke mana sahaja dan dengan siapa pun yang kita suka. Nak hangs out pergi tengok wayang dengan some friend, nak pergi hiking panjat bukit hatta nak pergi camping dalam hutan sekalipun. Bebas bergerak umpama burung yang beterbangan di udara. Tudia hiperbola sangat. Tapi single-single pun, mohon mintak izin mak ayah dulu ye kalau nak melangkah jauh. 

Free from commitment. I mean lovers-life and marriage-life commitment. Marriage-life sangat hard to handle kalau kita masih belum bersedia mental dan fizikal untuk hadapinya. That one, just follow the flow. Be the flow. Bila masih single ni, memang rasa happy-relax fikir pasal diri sendiri sahaja kan. Komitmen pun tak banyak, still can handle lagi. Tanggungjawab kepada diri. Kepada keluarga. Kepada kerja. Tanggungjawab as a student, as a children to their parents. Bila melangkah ke alam perkahwinan, tanggungjawab tu makin besar. Kena betul-betul well-prepared untuk itu. Ya, baitul Muslim tu salah satu tangga dari tangga-tangga ke arah pembinaan ummah yang diredhai Allah. Tapi, sebelum kita fikir nak membina baitul Muslim (rumah tangga muslim), kita mesti bentuk individu Muslim dalam diri terlebih dahulu. Rite?

Don't have to worry about how you look. I love this point. Bila single, tak perlu risau macam mana pandangan orang dekat kita. Inside and Outside. Inside, pandangan orang mengenai tingkah laku kita. The way we talk, the way we eat, the way we speak and more. Outside, pandangan mata kasar orang tentang the way we dress up, the way we wear make-up, haha. Main aci redah je nak dress up macam mana pun kan. Asal selesa dan menutup aurat sudah. Bayangkan, situasi bila korang nak pergi dating? Nak kena dress up luar biasa dari kebiasaan kan. Mestilah nak nampak luar biasa lebih cantik. Itu pun kalau korang jenis yang sangat-sangat ambik berat pasal appearance lah. Kalau orang yang jenis main aci redah je semua benda, dia tak kan kesah pun pakai apa, nak pergi function apa, nak keluar jumpa siapa pun. Just be yourself katanya. Tapi, bila single ni, dah save masa, tak payah fikir nak dress up bagai, padahal nak keluar dating pergi KFC je pun. Haha.


Spend as much time for myself. I can do everything that I love. I can go anywhere I like. I can be completely myself. I can have my pizza for myself. And I didn’t feel guilty about not sharing. Haha. I can talk with all boys tanpa ada orang lain sakit hati, getting jealous and so on. Yeah, I know that between girls and guys, should have gap. Kena jaga ikhtilad (pergaulan) ye semua. Pergaulan antara lelaki dan perempuan. So that, couple- girlfriend- boyfriend tu macam tak masuk dalam list senarai-nak-buat-in my life. Oh, ada pulak yang cakap couple islamic. Yeah, couple Islamic after nikah is the the sweet one. Nak baca lebih bab ikhtilad ni, klik sini k. Okey tu cerita bab couple yang not married yet. Ni couple yang dah married pulak. Bila dah bekeluarga, ada suami ada anak, mestilah masa untuk diri sendiri itu terbahagi sama ye dak. Tapi tak boleh mengeluh ya, sebab bila kita taat kan suami, dapat pahala apa. Bila bagi kasih-sayang dekat anak-anak, care for them, dapat pahala. Sementara masih single ni, ambillah peluang dan masa yang ada ini untuk bahagiakan mak ayah kita. Juga dapat pahala.   

No messy breakups. Single is simple, couple is trouble. I don't have to worry about being dump, tak perlu risau ada ex-girlfriend's current boyfriend datang tarik rambut bagai. Sangat tak cool bila perempuan bergaduh nak berebut seorang lelaki. Tak payah nak dramatic queen sangat boleh. Okey, sebenarnya idea dah tak ada nak sambung point ni.

Conclusion, being single or dah married, tak kira lah apa pun bila dah nama kehidupan, ada onak dan durinya, ada pros and cons, ada mehnah dan ujian yang datang. Ujian tanda Allah sayang. Tinggal kita ja sebagai manusia, nak ikut jalan yang mana. Jalan lurus, jalan bengkang-bengkok? Entry ni bukan nak pro-single, bukan nak masuk pakatan axis menentang marriage or else, hanya pendapat peribadi semata-mata. Hanya sekadar perkongsian perkara yang awesome dan best di garisan waktu dan masa diri ini bergelar single. Mana yang baik ambil, mana yang tak elok tu, mohon jangan contohi. Manusia tak sempurna, kena saling menegur between each other. I'm no one. Saya bukan sesiapa. Saya insan yang sedang bertatih nak mengejar cinta Allah.

Apa pulak pendapat anda, time single awesome tak? Tinggalkan komen anda ya. Nak luah perasaan, nak apa ka, dipersilakan. Hehe. Thank you for reading.
With Love,
Shad

You Might Also Like

8 Comment

  1. Single is really awesome. I dont understand why some people so desperate to get into a relationship because if you really mean to be faith with someone then you will met him/her one day. While you being single, just enjoy your day je laa. Betul tak? Hahaahh. Jodoh akan sampai bila tiba masa. Masa tengah single ni elok enjoy freedom karang dah kawen tak dapat rasa nikmat single lagi. Betul tak betul tak haha panjang pulak kite komen ni. sorry!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat awesome dear.. love the point there, just enjoy the day! Hehe. Meeting that Mr.Right/ Mrs.Right will comes along the way. InsyaAllah, jika Allah izinkan. Whatever situation it is, do the best for our life.. Hhehe. Thank you for dropping by, nak komen panjang2 pun tak pe, I'm welcoming it.

      Delete
  2. Xsingle boleh join.tak hahahhahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman menjadi single itu always ada kan kak... hehehe.. :D

      Delete
  3. Replies
    1. Hehee.. sangat2, hehehe. terima kasih kak, drop by di sini :D

      Delete
  4. Betul! Betul! Betul! Setuju sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, ini betul2 setuju ni, hehehe.. single mmg awesome kan.. thank you sayang, selalu drop by di sini.. :D

      Delete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored