Day 4: My Biggest Fear as a Single Person

9:21 PM

Greetings and Assalamualaikum to all.

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge | Day 4: My Biggest Fear as a Single Person. Happy Wordless Wednesday everyone. Kembali lagi dengan entry single ni. Tak jadi wordless dah. Dah berpatah-patah kata dah ni. Hehe. Ni entry lepas, Being Single was Really Awesome [link]. Hari-hari perah otak nak bagi complete cerita 30 cabaran single woman ni ha, kadang naik muak lak, haha. Korang rasa? Entry pendek saja kot malam ni. 

stronger person

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge
4) Your biggest fear as a single person.

Previously, I strongly said that, I am just fine being alone all this time. Truthfully, I lied. Sebab dalam hati ni always ada up and down punya feeling. Rasa takut tu ada jugak datang singgah. The fear of staying in this time of my life! The fear of never experience being in love or being loved. Takut kalau-kalau akan sentiasa berada dalam ruang hidup 'single' forever. Kadang-kadang bila on whatsapp dalam group, petik pulak tajuk jodoh-marriage semua ni, memang bangun-bangun tidur esok tu mesti terfikir. Sigh. But whatever it is, Allah is the best planner. He know best. He has a bigger and better plan for me. Then lepas tu, dah boleh senyum balik. Hehe.

Kadang-kadang jarang sangat fikir benda-benda macam ni, sebabnya selalu ingat ayat Quran Surah al-Baqarah, verse 216. "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." Kenapa kita tak selalu dapat apa yang kita nak? Sebabnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah beri apa yang kita perlu. Maka bersangka baiklah dengan Allah.

So that, value and cherish my alone single time is the best thing to do right now. Banyak lagi benda lain nak difikirkan. Sejujurnya, memang tak pernah kisah sangat pasal nak cari pasangan or whatever, entah rasa macam tak perlu kot nak serabut fikir benda ni. Ya lah, mungkin sekarang masih early 20's kan. Nak kejar cita-cita. Nak capai target hidup. Still have friends to chat with. Still have friends to go shopping with. Tapi sampai satu masa, semua kawan-kawan kita pun dah ada life masing-masing, ada kehidupan sendiri, maka jadi lone ranger lah yang single ni. Hehe. Tapi apa-apa pun, kena ingat yang The life in this world is a transient shade. Hidup di dunia ni hanya persinggahan sementara sahaja. Maka selagi ada usia, selagi diberi pinjaman waktu dan kesempatan, berbuat amallah. Bukan masanya dah kita nak berseronok, have fun semua. Takut bila hidup di dunia akhir zaman ni. Allah.

Fell free to drop your opinion and thought. Sharing is caring. And caring is loving. 
With Love,
Shad.

You Might Also Like

8 Comment

  1. Wallahualam....kadang kala belum hadir jodoh sebab Allah s.w.t. nak kita develop diri dulu kot , atau nak pasangan kita pun develop diri dulu...takpun jodoh kita sebenar ada di 'sebelah sana', manakala jodoh ajal kita lebih dekat ( sebab ditengokkan, ramai juga yang dijemput ajal sebelum menikah). Walau apapun, Dia tahu yang terbaik.

    Dah entri ke-4 dah, teruskan usaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk kata-kata berhikmah ini, develop diri kita jadi individu muslim dahulu kan kak. Aaah, memang ramai yang dijemput ajal sebelum get married. Terima kasih sis di atas perkongsian.. :D

      Delete
  2. I had a same fear before but then I decided to enjoy the moment je. I am more comfortable being a single :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here.. just enjoy the moment and live happily.. thank you always dropping by.. hehe

      Delete
  3. done follow.. singgah dr segmen http://www.masturadin.com/2015/10/give-away-nurfuzie-dot-com-1-bernilai-RM1000.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dear, singgah dan follow sini, :D

      Delete
  4. Being single and being alone is two different thing.

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Heart 1

Travel & Beauty Blog

Sponsored