Lenovo Vibe S1 Lite | Review by Shad

3:37 AM

Greetings and Assalamualaikum to all. 

Lenovo Vibe S1 Lite | Review by Shad. Anneyong haseyo. Today is Wednesday. Have a nice day. Semoga dipermudahkan segala urusan sahabat semua. Semoga dilimpahkan segala kebaikan buat semua. Amin. Alhamdulillah, hujung-hujung tahun ni ada rezeki yang tak disangka-sangka hadir memberi sinar harapan buat daku. Cewaahh, kemain lagi kan ayat. Terima kasih Allah untuk rezeki ini. Semoga ia memberi manfaat. Semoga dimurahkan lagi rezeki tangan-tangan yang memberi. 😊

Lenovo Vibe S1 Lite Review

I've got a new smartphone for myself. Sebab kebetulan, Zenfone 5 yang lama dah seriously injured. Kecederaan dia agak critical. Battery and camera was 80% cedera. So, Shad decided untuk beli new smartphone. Criteria penting yang dicari is nak camera yang lebih elok dari yang ada sekarang dengan harapan, dapat lah capture and snap beautiful photo in future. Baru lah sedap mata memandang bila ada gambar cecantik in blog post. Right. Sebab gambar ini ada element capture attention. Hehe. Agree or agree to disagree? πŸ˜†πŸ˜†

Maaf, intro pun dah dua perenggan kan. Back to the topic, the new smartphone. Again, I am putting the risk here, when buying smartphone via online shopping. This is my second smartphone purchase via online actually. Yang berjaya sampai ke tangan safely. Yang tak berjaya? Ada. Sebab awal tahun 2016 lepas, Shad pernah buat pre-order smartphone tapi tak ada rezeki, supplier dah lari. Kenal dengan nama Siti Salwa? Yes, she is the one yang buat ramai seller(orang tengah) and buyer(yang senasib dengan shad) nanges tak keluar air mata. 😐😐 Hehe. Tapi tu lah, redo je lah. Tak ada rezeki. Alhamdulillah, Allah gantikan dengan yang lain. Thank you Allah. 

Lenovo Vibe S1 Lite Review

Shad purchased the new smartphone dekat 11street.my awal bulan 12 baru-baru ini. Rezeki dapat trusted seller dapatlah pegang this new smartphone. Baru dua minggu baby ni dengan Shad. Hehe. It is Lenovo Vibe S1 Lite. So, let's find out some detail about this smartphone.

Lenovo Vibe S1 Lite smartphone was launched in January 2016. The phone comes with a 5.00-inch touchscreen display with a resolution of 1080 pixels by 1920 pixels. 

The Lenovo Vibe S1 Lite is powered by 1.3GHz octa-core and it comes with 2GB of RAM. The phone packs 16GB of internal storage that can be expanded up to 128GB via a microSD card. As far as the cameras are concerned, the Lenovo Vibe S1 Lite packs a 13-megapixel primary camera on the rear and a 8-megapixel front shooter for selfies. 

Lenovo Vibe S1 Lite Review

The Lenovo Vibe S1 Lite runs Android 5.1 and is powered by a 2700mAh non removable battery. 

The Lenovo Vibe S1 Lite is a dual SIM (GSM and GSM) smartphone that accepts two Micro-SIM. Connectivity options include Wi-Fi, GPS, Bluetooth, FM, 3G, 4G (with support for Band 40 used by some LTE networks in India). Sensors on the phone include Proximity sensor, Ambient light sensor, Accelerometer, and Gyroscope. 

Lenovo Vibe S1 Lite Review

Review dari Shad about Lenovo Vibe S1 Lite

Jujurnya, Shad ni bukan jenis pandai sangat nak explain bahasa-bahasa teknologi smartphone ni. So bear with it yah. Review ni review bahasa orang yang tak berapa pandai teknologi smartphone (that is me the one yang kurang tahu itu). Boleh macam tu. This is my very first time review on smartphone. Maaf awal-awal kalau ada yang terkurang. 

First Glance. Firs look on its Design 

I kind of love the design and size of this phone. Saiznya 144 x 71 x 8.6 mm (5.71 x 2.80 x 0.34 in). It is kind of slim-kurus and small and thick. Lebih kurang besar tapak tangan Shad je. Kecik molek je. Suit me well, sebab mudah nak pegang so that can handle it with care. Kalau saiz tapak tangan korang saiz macam Shad (around 16cm x 9cm), you could love this phone. The size may be too small for those yang suka smartphone yang agak besar. Luas pemandangan gitu. Berat this smartphone 129gram. Ringan you.

For the design. Lenovo Vibe S1 Lite have a tactile curved back design. Slightly. Sikit je curve bahagian belakang body smartphone ni, and that make me fall for it too. The curve also applied on every edge of this smartphone. So, tak adalah nampak sharp rectangular itu.  

Lenovo Vibe S1 Lite Review

Built Material: Metal (Case). Untuk body/casing Lenovo Vibe S1 Lite ini, it is built with metal. Tahan lasak la kiranya. Previously, Shad ada smartphone Samsung (Galaxy Y) yang body metal juga, jatuh banyak kali dah, still masih elok sampai sekarang (4 years use). Hopefully this Lenovo pun akan tahan lasak jugak. Amin.. Hehe.. 

Display 

Lenovo Vibe S1 Lite has 5.0 inches (12.7cm) display. Screen Resolution is 1080 x 1920 pixel. Boleh kata agak bagus jugak untuk display saiz kecil 5.0 inci. How to explain this eh? Mudahnya, pixel ni umpama titik-titik warna yang boleh memenuhi satu paparan screen gambar di smartphone. Darabkan 1080 dengan 1920 maka dapatlah 2073600 pixel. Dan untuk pixel per inch nya pulak 440ppi (pixel density). Semakin tinggi ppi (kepadatan), semakin detail dan tajam gambar yang dihasilkam. So untuk Lenovo Vibe S1 Lite ni, memang agak awesome dia punya jelasnya tuu.

Screen protection used for this smartphone is Corning Gorilla Glass v3, Scratch-resistant glass which is quite awesome too. Kalau siapa yang kuku panjang tu, no need to worry k takot tercalar ke apa ka screen smartphone ni. Hehe.

Lenovo Vibe S1 Lite Review

Camera

Next up is the camera. For about RM500+- price smartphone, the camera is quite satisfying. 13MP rear camera and 8MP selfie that both with flash. Of course lah tak boleh nak lawan photographer punya DSLR and high-end digital camera mahal-mahal semua tu kan. Hehe. Kalau Shad yang tahap amatur ni, memang okey lah guna smartphone camera tahap macam gini. Hehe. Disebabkan image resolution front camera untuk Lenovo Vibe S1 Lite ni agak besar (4160 x 3120 Pixels), maka dah terang lagi bersuluh, semakin tinggi resolusi image, semakin berkualiti gambar yang uolls snap itu. But for 8MP selfie camera for this phone, macam agak kurang sikit kualitinya. 

Battery

Next up is about the life battery. The life of a smartphone depend on its battery right. Seperti yang semua sedia maklum, jenama Lenovo ni memang agak kurang sikit kualiti baterinya. Sorry if you have a different opinion. This is what I hear from my surrounding. But still it can manage. I am using Lenovo right now. Haha. Stand by up to 225 hour (2G|3G). Talk time up to 18 hour (3G) untuk Vibe S1 Lite ni. Sama juga dengan other smartphone, kalau tak on data internet memang tahan lama la baterinya kan. Hee..

Kalau uolls jenis yang always need to used the internet all the time (on whatsapp, email, every 30 minutes update fb and sometimes scrolling your instagram) average boleh tahan around 12 hours and maybe more or less untuk etiap every 100% battery charge. Depend pada tahap penggunaan. So far, Shad guna this smartphone, nice. Ok lah. 2700mAh untuk average penggunaan. Fully charge dalam 2 jam lebih. Kalau penggunaan biasa/sederhana example listening to mp3, checking update on fb sometimes, Google searching, whatsapp, messaging, capture image sometimes, battery boleh tahan sehari. Phone baru kan, memang performance tahap tip top. As usual.  

Lenovo Vibe S1 Lite Review

Summary Of the Lenovo Vibe S1 Lite (Lenovo S1La40)

OS : Android TM Technology with VIBE UI
Processor : 64-bit MTK 6753 octa-core 1.3GHz processor
Display : 5.0" wide-view Full HD (1920 x 1280) IPS display, 440ppi
Memory : 2GB RAM+16GB ROM
Rear Camera : 13MP PDAF rear camera w/ dual CCT flash
Front Camera : 8MP selfie camera w/ Sony sensor | built-in selfie flash
Battery : 2700mAh embedded battery
SIM : Dual SIM (Micro SIM + Nano SIM) w/ LTE connectivity

Okey, macam panjang pulak entry pagi ni. Overall. Agak puas hati dengan performance primary camera Lenovo Vibe S1 Lite ini. Untuk harga RM500 smartphone, it is nice right. Body case smartphone ni pun dari material metal, so tahan lasak, suka part itu. Design yang sedap mata memandang. Sesuai dengan my taste yang suka slim kurus smartphone ni. Senang nak pegang. Overall, I'm giving 7/10 for this smartphone.

Thank you all for reading. Kalau ada tersalah pemahaman di atas, please let me know. 

You Might Also Like

5 Comment

  1. Yes, Siti Salwa ! Huhh, sakit hati, ade order gakk..fuhhhhh~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Right.. Sadis sangat bila dapat tahu phone tak dapat hari tu..

      Delete
  2. Replies
    1. Hehe, henphone kita biasa2 saja.. nak pakai 7edge tak mampu.. hehe

      Delete
  3. Aaaaaaa risky nya beli phone through post ni. Hehe, tak berani lagi but alhamdullillah shad punya sampai kan?! I'm loving the blue colour, the phone looks so sleek, lawa!

    ieyra h. | blog

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored