Makanan Kegemaran | Day 21

8:04 AM

Greetings and Assalamualaikum to all. 

Makanan Kegemaran Selain Makanan Melayu | Day 21. Saya orang kampung. Memang sudah terbiasa dengan makanan orang kampung dan makanan Melayu. Ada ayaq asam cabai, ada ulam, ada gulai, ada masak lemak cili api, ada nasik lemak dan banyak lagi. But, not to forget I live in this modern world right. Lot of food with the nama pelik-pelik. Hehe. Jom tengok makanan apa yang Shad suka. Mana tahu, kita ada same taste in meal? Right. 

laksa kedah
bibimbap

Bibimbap
Hoyeayh, this is one of my favourite. Kalau nak tahu Bibimbap is Korean food. Shad suka Bibimbap, sebab main ingredient dalam makanan ni adalah nasi of course. Dengan banyak sayur-sayuran digaul bersama. Letak telur mata sebiji. Lepastu makan dengan side dish ikan bilis goreng and kimchi. Memang sedap super duper. Hoyeayh! Nak nak lagi kalau makan Bibimbap dekat Korea. Memang feeling kenyang sangat. Haha. Melampau kan.

Bibimbap is a Korean dish. The word literally means "mixed rice". Bibimbap is served as a bowl of warm white rice topped with namul and gochujang, soy sauce, or doenjang. A raw or fried egg and sliced meat are common additions.

 Fettuccine Carbonara

Fettuccine Carbonara 
Been loving this kinda food recently. First time makan makanan susah nak sebut ni masa Hari Raya Aidilfitri tahun lepas. Cousin yang masak. Best ada geng cousin pandai masak sedap. Almost all the time bila first time makan, terus jatuh suka. Kinda love this Fettuccini Carbonara sebab mudah nak sediakannya. Bahan-bahan pun simple, boleh dapat dekat pasaraya. So, it is a yes untuk makanan bila nak masak pantas dan boleh makan cepat. Hehe. 

 Spaghetti Meat Ball

Spaghetti Meat Ball
Shad mula jatuh suka dengan Spaghetti Meat Ball ni masa first time makan dekat hostel Akasia, USIM. Sebab apa sedap? Sebab chef in the room yang masak. Best bila dapat housemate dan kawan yang suka masak dan bila dia masak sedap pulak tu walaupun main campak-campak sahaja. Sebab mungkin makan ramai-ramai, meriah gitu kan. Terasa sedapnya. And yes, kami pakai rice cooker je untuk masak Spaghetti Meat Ball sedap tu. Dalam asrama kan tak boleh memasak. Tapi biasalah, geng budak degil. Peraturan untuk dilanggar! Hehe. Jangan tiru aksi ini ye. Kalau tak pandai sembunyi periuk nasik elektrik jangan buat k. 

Okey, cukup dulu senarai makanan yang Shad suka. Siapa ada selera yang sama dengan Shad? Kita geng. Yeah! Aha, satu lagi favorite Shad. Puding Triffle. Tak sure ini makanan Melayu ke makanan dari luar yang mendapat sentuhan Melayu. Hehe. But I love Puding Triffle. Wuhuu, sedapnya alahai.

You Might Also Like

0 Comment

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored