Miss NO-Makeup Vs Makeup Girl | Day 6

6:57 PM

Greetings and Assalamualaikum to all.

Miss NO-Makeup Vs Makeup Girl | Day 6. Hi, I'm back. Just a short entry for today. Perhaps. Hari ni shad nak cerita sedikit mengenai make-up. Yes, face paint. Jujurnya, I am not a make-up pro. Just know a bit. Need a lot of learning. Jujurnya lagi, sebenarnya shad tak pandai nak apply make-up pun. Lagi jujurnya, sebab shad seorang yang malas nak clean the mess (make-up yang tak jadi tadi tu, haha!). Malasnya nak cuci muka yang dah make-up. 

Oh kejap, nak selit sikit, maksud make-up. Make-up (noun) means, cosmetics such as lipstick or powder applied to the face, used to enhance or alter the appearance. Synonyms:cosmetics, maquillage; More: greasepaint, face paint.

Make-up

Things that you need to do make-up is rather abundant. Memang banyak pun cosmetic dan alatan make-up yang diperlukan untuk menconteng muka ni. Contohnya foundation, bedak asas, concealer, primers, eyeshadow palette, blusher, brush set, lipstick dan banyak lagi kalau nak disenaraikan. Pendapat shad tentang makeup? It is indeed beautiful after the touch up. Shad suka pandang orang yang pakai make-up. Nampak cantik. Subhanalllah. :) Make-up yang nampak natural tu terbaik! Kadang perlu jugak sebenarnya make-up ni. Contoh, esok nak pergi interview kerja idaman, tiba-tiba hari ni muka dah berbekas parut jerawat dua tiga tompok di muka. Yes, shad rasa memang perlunya apply make-up untuk tutup sedikit cela tu. First impressions tu penting kot. Appearance mestilah kena tip top. Dan boleh naik sikit rasa level self-confidence tu dengan face yang sedap mata memandang. Personal satisfaction punya jugak. 

Fake face? Ohho, jangan marah shad ya. Kita siapa nak judge the reason why people put on make-up. They spent their own money and time on that right. So jangan nak judge okey. Kalau kau tak suka make-up, tak payah nak buat pandangan sinis dekat orang yang suka pakai make-up. Sebenarnya kau jeles kan, tengok orang pakai make-up nampak cantik, tapi bila kau cuba-cuba nak pakai make-up, jadi buruk! Haha. Sorry for the word. 

Sorry for the long introduction. Terlebih excited pulak bila bercerita bab make-up ni. Sebenarnya, hari ni nak menyahut cabaran #31daybloggibgchallenge hari ke-6 dari #jdtblogger untuk upload gambar tanpa make-up dan muka after make-up. Yeah, previous memang berkoyan dah gambar muka shad yang bare face upload dekat blog. Hehe. Muka pakai make-up macam boleh kita dengan jari kot. Sikit amat. Sebab I don't have enough make-up tools and cosmetics to use. Hehe. Denial kau shad! Sebenarnya kau malas and tak pandai pakai make-up! Haha.

Miss NO-Makeup

No makeup

So, silalah tengok gambar Shad bare face and after make-up. Please jangan zoom okey. Muka tengah breakthrough ni, jerawat naik sebab stress. Also, maafkan my open pores. Dalam proses nak correction sama dia. And maafkan muka conteng yang dah jadi rupa orang lain. Omomo. 

Make-up Girl

Make-up girl

Gambar di atas Shad pakai produk apa?

Sunblock : Miracle Rice from Wr Natuwrels
Foundation : Chriszen Roller Moist Cream from Chriszen 
Powder : Shurah Compact Powder (Ivory)
Blusher : Bronze and Blush from Profusion
Lipstick : Golden Rose Velvet Matte (Code: 14)
Eyebrow Pencil Color Coffee (tak tau jenama apa)

Okey done entry challenge hari ni. Thank you all for dropping by. Appreciate comments from you. Will pay a visit back later on. Letak link blog korang ok. Nanti malam-malam sikit shad blogwalking.

You Might Also Like

6 Comment

  1. You look stunning with makeup.. :3
    http://razanahanis.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. Bermekap atau tanpa mekap..muka awk ttp sweet ja..tp akk vote awk makeup..sbb light dan sempoii ja..

    ReplyDelete
  3. banyaknya barang mekap up dia hihihihihi

    ReplyDelete
  4. wah,awak pakai foundation chriszen,mahal tu :)

    ReplyDelete
  5. amboi...cm karangan..,hehe...
    shad natural beauty..still sweet :)

    dah komen...
    jom ke entry wawa plak dan komen

    http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-6.html

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored