Total of Hundred Sheet Mask And Counting

3:25 PM

Greeting.

Total of Hundred Sheet Mask And Counting. Just a short entry this evening. A journey about my love and addiction to sheet mask. Dah tak payah nak serious sangat okay. Entry hari ni short and simple saja. Apa itu facial mask? As in simple intro word, facial mask ialah topeng muka. Hihi. And Shad paling suka sheet masking. Most of the sheet mask memang Shad beli pakai duit sendiri, ada yang dapat for honest review purpose, ada yang dapat as free gift and some are from PR mail. So harini sambil-sambil selang dengan koleksi sheet mask yang Shad ada, we will go thru dengan simple explanation tentang face mask and sheet mask. Okay.


Facial Mask
Facial Mask in beauty world ialah something (product) yang kita apply dekat face area after cleansing. Facial mask merawat jenis atau keadaan kulit tertentu kita, sama ada ia kering, dehydrated, kulit sensitif, kemerahan, berminyak dan lain-lain. There are different kinds of masks for different purposes. Facial mask ni tersangatlah banyak, and jujurnya Shad pun tak tahu nak kelaskan dia. Haha. Basically, yang shad list ni are some of them, ada cream mask, clay mask, gel mask, sheet mask and exfoliating mask. Kebanyakan face mask ni kita apply produk dekat muka (paste type), after certain time kemudian bilas, ada jugak yang tak perlu bilas.

Dalam banyak-bayak jenis tu, ada pulak yang jenis Peel-Off Mask - mostly kita apply produk dekat muka, tunggu dalam 20 minit bagi produk kering lepas tu tarik, contoh Freeman Feeling Beautiful Cucumber Peel-Off Gel Mask & Himalaya Almond & Cucumber Peel-Off MaskWash-Off Mask - apply and massage gently lepastu bilas, contoh wash-off mask Skinfood Black Sugar Mask Wash-Off & HME Pink Fruity Wash-Off Mask, next up ialah Sleeping Mask - pakai waktu malam sebelum tidur, esok pagi baru bilas contoh Laneige Water Sleeping Mask & Innisfree Green Tea Sleeping Mask dan banyak lagi jenis mask dengan fungsi yang berbeza dan mengikut kesesuaian jenis kulit dan skin concern. Sebagai contoh, clay mask sesuai untuk blemishes, acne prone skin, oily skin dan sheet mask mostly sesuai untuk semua jenis kulit.

Tak kiralah jenis kulit korang (dry, sensitif, berminyak, acne-prone, mature skin atau kulit kombinasi, fungsi utama mask adalah untuk membenarkan concentrated serum masuk jauh ke dalam kulit kita, melalui soaked sheet. Nak pilih sheet mask yang macam mana? Terlalu banyak. Boleh pilih based on ingredient formula, skin condition (keadaan kulit), mask sheet material dan harga. Ingredient formula termasuklah jenis serum, cream, essence oil, vitamin, herba dan formula berasaskan tumbuhan semulajadi (natural plants extract-based formula). Basically orang pakai mask untuk treatment segarkan muka dan penjagaan kulit, add glow to skin, nourish skins and relaxation.


Sheet Mask & How to apply Sheet Mask
So, untuk Sheet Mask, basically comes with fabric/kain lembaran berbentuk muka yang soaked/penuh dengan nutrition-packed solution yang dipanggil serum/essences. Sheet mask ni kita apply dekat muka after cleansing, after toner dan biasanya sebelum pakai moisturizer. Wearing time anggaran dalam 20-40 minit bergantung pada sheet mask, kemudian take off the sheet, boleh apply the remaining serum left tanpa perlu bilas that serum tadi and follow with skincare routine yang seterusnya.

How It Works
Macam mana sheet mask ni berfungsi? Apa beza result kita dapat bila pakai serum/essences biasa without sheet mask and with sheet mask? Bezanya, sheet mask ni akan jadi satu halangan (forms a sort of barrier) yang akan kunci (locks) ingredients in dan halang serum/essences tadi dari evaporation. Serum/essences all nutrients ni semua boleh stay dan serap lebih bagus bila dibiarkan lebih lama dekat kulit dengan bantuan sheet mask yang memerangkap segala kebaikan dan kelembapannya dekat lapisan kulit kita. Sebab tu kita rasa muka macam plumper giler dan nampak lebih cerah dengan hanya satu pemakaian sheet mask.

"The theory behind sheet masks is simple: essences, serums, and skin treatments would be absorbed much better into the skin if they are left on for a longer period of time, with an occlusive barrier sort of trapping the moisture on the surface of the skin. Apparently, this idea has been around not just for years, but centuries!" - http://www.projectvanity.com

Raw image credit Google. Edit and combine image by Shad

Sheet Mask Materials
Besides imparting moisture, adhering to to the skin is a sheet mask’s main job. Sheet/lembaran ini ada banyak materials seperti fibers (non woven), micro fiber, cotton, pulp, bubble, foil, clay & charcoal, hydrogel, bio cellulose, ecoderma and the list goes down. Below are some simple and basic explanation about some of the fabrics/material used in sheet mask.

Fibers (non woven/bukan tenunan) - Fiber masks mempunyai kain bukan tenunan, tekstur agak kasar macam kertas. Harga fiber masks sangat murah dan ada sedikit keupayaan untuk tambah kelembapan pada kulit. Kebanyakan tekstur fiber ni evaporate sangat cepat (serum/ sheet mask akan cepat kering) dan disebabkan teksturnya macam kertas sikit,  agak sukar nak stay dekat face untuk masa lama. Tips kalau korang guna a low-end fiber mask, uolls kena baring untuk elak mask from falling off.

Pulp - Pulp masks mempunyai tekstur yang lebih baik dari fiber masks, tapi dia punya keupayaan tu lebih kurang sama ja. Fitting pulp mask ni agak tak sekata, ada gaps noticeable antara mask dengan kulit (dia macam kurang melekat dekat kulit macam tu, other word, adhesion loss). Sama macam fiber mask, serum pulp mask pun evaporate agak cepat.

Foil - Ok, this is also new for me. Tak pernah try lagi jenis foil ni. Basically, ia adalah teknik pemprosesan baru rather than a material baru. A mask for your mask. The barrier that protect the barrier. Ini apa yang shad faham kalau untuk foil mask. Ia diproses dengan bahan yang tak tahan karat (non-air permeable material) seperti gold foil or film, untuk elakkan essence dari evaporation. Contoh foil mask: Mediheal Air-Packing Pink/Mint Wrap Mask. Courtesy explanation and info goes to https://theklog.co
sheet mask material
Text info from https://www.orgaid.com. Image edit by Shad

Charcoal - Jenis charcoal a.k.a arang ni Shad pernah try. Charcoal sheet mask ni warna hitam (jangan tekejut lak ye), dan diperkaya dengan charcoal. Charcoal ni sendiri memang banyak benefit, antaranya boleh bersihkan pores, serap minyak, exfoliate, buang blackhead dan kotoran and result kulit jadi lebih bersih dan smooth gitu. Texture charcoal sheet mask ni macam tepu sikit and feel very smooth dekat skin. Contoh, Aufairy Mask, Dr. Jart’s Pore Minimalist Black Charcoal Sheet Mask.

Hydrogel – Hydrogel adalah gel yang mengandungi 99% cecair kerana kapasiti molekulnya mengandungi 500 kali saiznya. Hydrogel masks menawarkan better performance than low-end fiber dan pulp masks. Menyerap lebih bagus. Adheres better (melekat/stick pada kulit). Biasanya hydrogel mask ni ada dua bahagian, bahagian atas dan bawah yang dipakai secara berasingan. Hydrogel mask mempunyai layer film (macam 3D - almost transparent) yang sejuk dan nipis apabila dipakai. Disebabkan ia nipis, perlu lebih berhati-hati semasa memakai mask, sebab ia mudah terkoyak (tearing). Contoh, Myproductco Ginger Gold Hydrogel Mask, Tony Moly Intense Care Snail Hydro Gel Mask

Bio Cellulose – Gold standard fabric! My fav! Biocellulose pada asasnya ialah serat semulajadi yang mempunyai diameter hanya 20 nanometer (1000 kali lebih nipis dari rambut manusia). Disebabkan ia mempunyai serat nipis dan mempunyai sifat hydrophilicity (hold water - mampu menarik dan mengekalkan cecair dalam kapasiti yang besar), fabric Biocellulose mask ini lebih mudah and even better untuk melekat ketat (tightly) pada kulit, so bahagian wajah kita dapat menyerap nutrient dan boleh mengekalkan kelembapan pada kulit. Bio Cellulose mask mempunyai fabric lembut jelly melly gel like. Walaupun macam jelly lembut-lembut tapi fabric ni very strong (memang payah nak koyak), tebal dan extremely moist bila sentuh dan cool. Lagi satu yang best, fabric bio cellulose ni tak dry out. Contoh Bio Cellulose mask, Bliv Nano Bio Cellulose Mask, Mirae 8x Bio Cellulose Mask. Courtesy some explanation and info (sheet mask material) to https://www.orgaid.com & https://theklog.co


Dan sheet mask ni biasanya digunakan untuk sekali penggunaan dan di pack secara berasingan setiap satu sheet. Ada orang tanya Shad, sheet mask ni mahal tak? Jawapannya ada macam-macam harga, dari yang semurah RM2 +- (plus minus) sekeping hinggalah ada yang mencecah RM30 sekeping, malah lebih. Apa yang buat harganya berbeza-beza? Selalunya berbeza mengikut meterial yang diguna dan ingredient list. Kalau sheet mask tu material dia jenis fibers, cotton memang agak murah, jenis hydrogel dan bio cellulose mostly memang mahal.


Murah tak semestinya tak best dan mahal tak semestinya semua best. Tapi satu yang pasti, when a mask adheres better, it performs better transferring skin care ingredients efficiently so that results are visible after just one application. Selalunya mask yang mampu untuk stay/melekat/adhere lebih bagus dekat kulit itu yang lebih awesome, ia mampu untuk jadi great physical barrier untuk elak skincare ingredient evaporate dan bantu lock moisture. Bila dah ada barrier ni, nutrient dari serum essence tadi boleh serap ke kulit lebih bagus. Disebabkan result boleh notice, nampak cepat setiap kali lepas pakai mask, buatkan kita feeling good everytime (at least for me), hihi. Sebab tu Shad suka pakai mask. Cooling. Relaxing.

Entry ni macam dah tak jadi short entry lah uolls. Sorry for keeping you longer untuk baca this lovely entry. Hehe, lovely sangat kan. Hihi. I am not a beauty expert, kalau ada salah term tu, mohon maaf dan pm me untuk betulkan okay. Semoga perkongsian ni bermanfaat. So, do you love masking? For me, Yes. I do!

You Might Also Like

18 Comment

  1. Kak Rose pun suka mask. ada macam-macam jenis mask. tinggal nak pilih dan pakai secara konsisten je kan.. kalau rajin, baguslah kesannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju kak. Antara rajin dengan tak rajin ja. Hihi.

      Delete
  2. Sebelum ni tak pernah percaya dengan sheet mask, tapi sejak sebulan konsis dgn sheet mask, dapat atasi masalah whitehead dan kulit pun glowing.yeahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyeayhh, betul kalau consistently use mmg akan nampak perubahan. Tahniah2. Jom kita rajin pakai mask.

      Delete
  3. Wawa pon suka mask.. Tp pling suka sheet mask juga la... Clay mask pakai bila terlalu oily shj.. Sebab clay mask boleh serap sebum kt muka dan hydrate kan kulit... Kalau ikut step wawa, after serum bru guna mask.. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Wa, kalau clay mmg great to control sebum. Nice step. Shad slalu pakai sheet mask after toner, lepastu moisturizer. Sbb sheet mask sendiri dah soaked dgn serum, so skip serum utk jimat. Hahaha..

      Delete
  4. first time tau ada foil mask..hahaha...mcm kelakar tapi tu la ade jugak dalam dunia ni eh...mmg tau Shad suka sgt dengan mask...sama spesis mcm Kak Ain tu haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..kan, dia punya maju invention sampai tahap foil, bubble mask pun ada. Awak pun suka jugak kan mask.. Hihi..

      Delete
  5. wah . sheet mask.. geran TB tengok.. TB pun hantu sheet mask gak sekarang ni. huhuhu.. gilerrr sangat2 dengan sheet mask..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yehaaa, kita geng. Syok pakai mask. Cool je muka.. Happy masking kak.. Enjoy!

      Delete
  6. same here, mask addicts!
    buy masks when travelling to korean and taiwan!
    not hundred pcs yet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayyy, gimme high five! I enjoy masking like you do. Stock up my mask when online store have sale. Hihi

      Delete
  7. Rupanya mask ni ada macam2 jenis ya.. Patut lah selalu fikir kenapa ada mahal dan murah.. Rupanya jenis dan bahan dia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat banyak. Yang high-end tu mmg pikir banyak kali jugak nak beli. Hihi. Tapi mostly yg mahal2 ni mmg best giler. Hihi

      Delete
  8. 100 and counting? niceeee myra dah stop buying sebab dah dekat 900 so dah cukup stock utk 2 tahun (until 2020) no worries, let's sheet mask everyday~

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww, banyak giler sampai 900. Mine should be enough until next few month.. Hihi..Shop when ada sale jeee.. Happy masking..

      Delete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored