Apa itu Windows Snipping Tool?

1:48 PM

Greetings!

Assalamualaikum followers, readers, viewers, bloggers dan semua-semua lah yang baca. Hari ni terasa macam nak share pasal Windows Snipping Tools. Bagi yang dah tau tue, sila abaikan entry ni ya, Dhira nak cerita dekat sapa2 yang tak tau lagi. hehe. 

Apa itu Windows Snipping Tool?

So, apa itu Windows Snipping Tool? Ahaa, sini nak cerita, Snipping tools ni kira macam adik beradik Print Screen la jugak. Aplikasi ni ada ja dalam Windows 8, Windows 7, Windows Vista. Snipping tool ni digunakan untuk capture something dekat screen komputer or lappy kita. Kiranya kita boleh snips la apa yang kita nak. Alaaa, macam print screen jugak, tapi snipping tool ni lagi flexible kot sebab kita boleh capture guna rectangular areas, free-form area, open window ataupun nak snips keseluruhan screen pun boleh. Dan kelebihan dia lagi, lepas kita snips tue, that image kita boleh save sebagai image file (PNG, GIF, ATAUPUN jpeg File) ataupun nak save sebagai MHTML or e-mailed.  
So, here I show u mana nak guna Snipping Tool.

1.Cari aplikasi ni dekat Start, All Programs, Accessories. Cari "Snipping Tool". Nak lagi senang, taip je snipping tool dekat search program and file lepas korang klik Start.


2. Sebelum korang cari snipping tool tue, korang bukak la dulu benda apa yang korang nak capture/snips tue. ok. Dah buka, ikut step first tadi.

3. Lepas aja korang klik snipping tool tadi, akan keluar satu box macam kat bawah nie, korang pilih la, nak capture guna apa ya, dhira selalu guna Rectangular Snip sebab nak gambar yang dicapture tue bentuk empat segi. hehe.


4. Lepas dah pilih semua, left klik mouse dan terus drag saja dekat area gambar yang korang nak capture tadi. Dah siap drag, lepas.. dan dah siap.

5. Jangan lupa pulak save kan gambar tadi. Lepas dah siap drag tadi, akan keluar lagi satu box untuk save, nak edit ka, apa2 ka. Kalau nak save pergi dekat File --> Save As. Pilih la nak save guna format apa pun. PNG, GIF dan lain-lain. 

Haaa.. dah siap, senang kan. Selamat mencuba. Kalau ada nak tanya apa, feel free untuk tulis komen ya :) Jom view --> apa-itu-format-factory

You Might Also Like

5 Comment

  1. Replies
    1. Cik Aishah, ahaaaa... nanti boleh guna..

      Delete
  2. wah ternyata gitu toh makasih atas infonya kunjungan balik serta follbacknya www.naufalthedarkness.blogspot.com

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informasi

Travel & Beauty Blog

Sponsored