Korea : Day 1 Part 2 : Itaewon | Masjid Itaewon | Nandaemun Market

6:03 PM

Greetings to all and Assalamaualaikum.
Sambung pengembaraan kita ke Korea ye.

Entry Lepas : Korea : Departure and Arrival
Korea: Day 1 Part 1 | Subway Station | Gyeongbukgong Palaca

Korea : Day 1 Part 2 (7.11.13) : Itaewon | Masjid Itaewon | Nandaemun Market

Itaewon



Dah penat berjalan ke sana-sini, lapar la pulak kan. Jom kita cari kedai makan jom. Kalau nak cari makanan halal kat Korea, Itaewon lah tempatnya. Restoran halal memang banyak kat sini.



Banyak pilihan antaranya nasi arab, kebab, masakan india, masakan Malaysia, masakan korea yang halal pun ada kalau nak cuba. Rugi la kan, pergi Korea tapi tak rasa kimchi. Hehe.


Untuk first day ni, shad dengan member2 makan ala-ala buffet dekat Halal Restoren Muree. Harga untuk seorang, 12 Ribu Won. 12x3 dalam RM36 ringgit Malaysia. Mahal kan kalau kita selalu darab-darab tiga ni. Huhu.



Standard harga dah ni 12Ribu Won kalau kita berada dekat Seoul, salah satu bandar yang kos sara hidupnya tinggi di dunia. Dahsyatnya kan.


Shad ada jugak usha-usha dia punya menu Korea, oshem. Nanti nak rasa Bibimbab lah, 8 Ribu Won je. Wuhuu. Dah kenyang, kita pergi solat dulu ye anak-anak. Dari Restaurant Murree Muslim Food ni, jalan sikit je, dah jumpa Masjid Itaewon (sikit-sikit pun, penat gak sebab nun di atas bukit), exercise lagi.

Masjid Itaewon


Masjid Itaewon ni merupakan Masjid Besar Korea and of course terletak di Itaewon. Masjid ni merupakan pusat utama bagi masyarakat Muslim di Seoul. Masjid ni tak lekang dengan pengunjung. Always ada visitor. Muslim yang datang nak solat, Korean non-Muslim pun ramai jugak yang datang melawat kawasan. Semoga mereka memperoleh hidayah.


Muslim dekat Seoul dalam 2-3% je dari 11juta penduduk Seoul. Sikit je kan. Dekat Korea ni, mostly penduduknya beragama Buddha yang merupakan agama rasmi di Korea disusuli dengan Katolik dan Protestan. Agama Hindu dan Islam kebanyakannya dianuti oleh imigran.


Yang pentingnya kat sini, diorang ni hormat agama yang dianuti penduduk lain. Kalau nak tengok Masjid ni penuh dengan Muslim, hari Jumaat lah hari nya. Sembahyang Jumaat. Macam hensem je bila tengok mamat Korean solat. Macam comel je bila tengok Korean Muslim women pakai purdah. Sungguh, cute. May Allah bless.


Maaf kalau ada salah info ya. Nak cerita banyak pun, Shad tak tau sangat. Kena tanya yang lebih arif, tak pun boleh temuramah Korean Muslim kat situ. Serius diorang ramah sangat. And diorang suka senyum. 

Nandaemun Market

Okey, done solat semua, kitorang decide nak ke Nandaemun Market. Hoyeyh, masa untuk shopping. Ni yang best ni. Huhu, awal-awal lagi dah pegi shopping kan. Rugi sangat-sangat kalau pergi Korea, tak singgah Nandaemun Market ni. Memang berbaloi-baloi.


Harga dia dahla murah, siap boleh tawar-menawar lagi. Dan lagi, memang oshem sangat-sangat kalau korang pandai cakap korea, walaupun tahu sikit-sikit je. Sebab apa oshem?, sebab orang korea memang suka gila kalau orang luar pandai cakap bahasa diorang. Serius boleh dapat harga murah time tawar-menawar tu. Kamsahamnida, Anneyonghaseyo, Anneyonghegaseyo, Ajusshi, Ajumma, haaa, cepat praktis.


Yang best lagi, diorang pun tahu cakap Melayu. Siap “Selamat Datang” bagai lagi. Terima kasih, sama-sama, even aku cinta kamu pun pandai je diorang sebut. Hebat lah.


Kalau nak cari souvenir ka, sini lah tempat yang best sekali nak borong. Macam-macam ada. Baju t-shirt I Love Korea, t-shirt Baseball, t-shirt Running Man sekali dengan name tag strap pun ada. Fridge Magnet Korea, Keychain Korea, Spoon and Chopstick Korea, postcard Korea, mafla dan banyak lagi. Memang bestlah. Gambar part ni tak berapa banyak sangat, sebab masing-masing sibuk shopping itu-ini. Huhu.


Eh, lupa nak cakap harga. Memang murah-murah. Kalau pandai cari dan survey, confirm punyalah dapat harga yang murah. Tambah sikit kredit pandai cakap bahasa korea, confirm harga berbaloi. Baju I Love Korea kalau yang mahal punya, 12Ribu Won sehelai, Kalau nak yang biasa-biasa pun ada jugak, harganya dalam 4Ribu Won sahaja sehelai. Kalau beli 3 helai, 10Ribu Won. Murah kan. Fridge megnet dalam 2Ribu Won satu. Keychain, sepapan (ada 10), dalam 7/8/9/10 Ribu Won sahaja. Spare siap-siap untuk beli souvenir dalam RM500 duit Malaysia pun dah cukup kalau nak beli buah tangan untuk family and kawan-kawan.


Haa, done cerita shopping. Memang panjang berjela lah kan kalau bab shopping-shopping ni. Memandangkan time kitorang sampai tadi pun dah lewat, maka sekejap je lah dekat Nandaemun Market ni. Dalam dua jam gitu je. Muka semua pun dah letih sebab banyak berjalan dah untuk hari pertama ni pun. Off to Yellow Brick Hostel and rehat-rehat semua. Nanti kita sambung lagi ye.

You Might Also Like

23 Comment

  1. Seronoknya dapat pergi Korea! Macam nak pergi jer. Macam nak pergi jer. Hihihi.

    ReplyDelete
  2. @Niena Reen jom, tahun depan, shad pergi lagi satu trip, huhu
    @MisEyz BLurz jom pergi.. jom la pergi.. :)

    ReplyDelete
  3. wahh . best nye ! ^^
    untung sis dpt pegi korea :)

    ReplyDelete
  4. awesomenye shad !! Atish pun nak ikot, nanti roger2 la :3

    ReplyDelete
  5. eh eh, gambar yg 1st tu. saya pernah beli ice turkey kt depan mr. kebab tu. kt itaewon mmng banyak sgt restoran halal, susah nak buat pilihan nak masuk kt kedai mana. hehehe ^^

    ReplyDelete
  6. @EXO Sakura rezeki dik. Alhamdulillah. actually, tak pecaya jugak dpt jejak ke sana. huhu
    @Atish Hashim worait, jom kita kumpul duit dari sekarang..

    ReplyDelete
  7. @Mazni Munawar hehe.. serious? huhu.. betul2, banyak pilihan dekat Itaewon.. :)

    ReplyDelete
  8. seronok nye dapat pergi korea..sye nie tah bila lagi la..hehe..tp serius ckp nak pergi sne,memang kne bawak duit byk.

    ReplyDelete
  9. @ezyra daniel setuju sangat.. memang kena bawak duit bebanyak.. tambah2 shopaholic.

    ReplyDelete
  10. Wow best nye,teringin nak pergi juga XD sis pergi guna duit sendiri ker?? mahal x, bajet??

    ReplyDelete
  11. Wauu, bestnya ada masjid dekat Korea. Terpegun jap. Pehh, mesti hensem gila mamat Korea muslim tu kan, ehehe.

    By the way, Nandaemun Market tu yang Running Man ada shooting dekat situ kan? Huuu, bestnya tengok banyak sangat barang Korea.

    Kena praktis belajar Korea ni hahaha XD

    ReplyDelete
  12. Alamak aih ! Bestnnya pergi korea tuuu

    http://abellmohd.blogspot.com/2013/11/review-produk-kecantikan-delisa-cosmetic.html

    ReplyDelete
  13. Alamak aih ! Bestnnya pergi korea tuuu

    http://abellmohd.blogspot.com/2013/11/review-produk-kecantikan-delisa-cosmetic.html

    ReplyDelete
  14. Waaaaaaaaaaaa... Bestnyaa... Teringin nak berkomunikasi dgn orang Korea. Dah pandai dah ni! Ceh.. xDD //perasan//

    ReplyDelete
  15. bestnyer. teringin nak pi korea jugak. yg paling best mesti la shopping kan..hihi

    ReplyDelete
  16. bestnya~ teringin sangat nak pergi...

    ReplyDelete
  17. menarik gila tengok keychain semua tu!
    aaaaaa! nak pegi jugak. ihik!

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum shad. ruginya. kalau tak saya order t-shirt Running Man. huwaaa .. bestnya jalan dan shopping sana. nak kumpul duit honeymoon sini. in shaa Allah (",)

    ReplyDelete
  19. Korea memang awesome.. Jom kita kumpul duit bebanyakk..
    @Sheila Salim kak shiela, hehe.. jom kita kumpul duit sesama.. best2..

    ReplyDelete
  20. rupanya Shad dh pergi korea eh :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi sekali baru kak JM..
      Tu yang entry macam tak berapa nak gempak macam entry kak JM.. Hehe

      Delete
  21. bila baca semua entri ni...rasa rindu sgt dgn tempat2 tu hikss..ngada kan

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored