CABARAN NOVEMBER #9 : 11 Buah Novel yang Ingin di Baca

5:56 PM

CABARAN NOVEMBER #9 : 11 Buah Novel yang Ingin di Baca

Daku ini pencinta novel. Start baca mula-mula sekali masa tu tahun 2010 tak silap.
Umur waktu tu 19 tahun. Kira okeylah kan tahap umur nak baca novel kan.

I still remember the first novel Melayu yang dibeli.
Tajuknya Secarik Harapan - Zulaila Zakaria
Ceritanya pun masih segar dalam ingatan walaupun dah lama baca.
Kuat gak eh daya ingatanku ini. Kan best kalau hafal al-quran tak lupa juga.
Ini juzuk 30 kadang2 ingat, kadang2 lupa, banyak makan semut ke
banyak sangat tengok citer korea nih. Lagho sangat nih. Ok dah, back to the main topic.


Start dari situlah, mula mengumpul novel-novel Melayu. Masa tu femes Alaf21.
Then kumpul jugak Kaki Novel. Sekarang ni lebih minat kepada Jemari Seni.
Nak kata banyak tak lah banyak sangat koleksi novel nih, tapi cukup dah kot 100 bijik
kalau campur sekali novel-novel english tu ha. hee3

CABARAN NOVEMBER #9 : 11 Buah Novel yang Ingin di Baca


Kat bawah ni Shad senarai pendekkan novel yang teringin nak baca sebab tak pernah

baca lagi dan macam menarik je nak baca bila baca sinopsis + review dia.

1. I Love You Stupid - Melur Jelita
Ramai cakap novel ni best. Sapa yang pernah baca? Best ke tidak?
Tajuk dia macam best. Tapi sinopsis alahai, macam tak best la pulak. Tapi review dari
pembaca cakap besssttt.. Boleh tolong shad bagi rating tak? berapa /5. Hehe.
Adakah sama best macam Curi-curi Cinta atau 13 Jam A308?

2. Perempuan Lindungan Kaabah
Kisah kemanusiaan yang penuh kasih sayang. Mesti la nak baca novel ni.

3. Sunan Musafir - Ramlee Awang Murshid
Actually daaahhh lama sangat2 nak try baca novel karya Ramlee Awang Murshid ni.
Tapi tak pernah nak terbeli. Tak tau nape. Sebijik pun tak penah ada lagi koleksi.
Tajuk apa yang anda cadang untuk dibaca dahulu dari karya novelis ni.

4. Ya Maulana - Hana Ilhami
Yang ni lama dah dalam list nak beli. Tapi tak terbeli-beli lagi. Bila dah ada kat
kedai buku (PustakaUnion @ popular - sebab ada member card), bukunya pulak
dah habis stok. Hehehe. Klau dekat MPH konfem ada banyak stok ye dak.

5. Bahasa Hati Kita - Rehan Makhtar
Shad slalu ikut blog kak rehan ni, selalu baca novel online kat blog. Novel
Bahasa Hati Kita ni macam sweet je. Sapa dah baca, best tak?

6. Setitis Kasih Darmia
Ok, yang ni sebab tengok drama kat tonton.com. I like gandingan Jebat dengan Mas.
Hehehehe. Amir dengan Darmia nampak sweet je kan. Teringin nak baca novel ni.

7. Akankah Bahagia Itu Milik Kita - Farisha Imani
8. Guy Next Door - Rose Harissa

9. The power of Positive Thinking - Norman Vincent Peale 
Yeay, baru je lepas download e-book pdf nih. Nak terus membaca.


10. The Forbidden Series from Virginia Andrews

11. Collection of Harun Yahya book
Nah, yang ni dok KIV je dari bulan2 lepas lagi. I hev fews of E-book from this writer. 
Ermm, dekat 15 jugak kot.

The Challenges : 

CABARAN NOVEMBER #10 : 11 Jenis Bunga yang di Sukai
CABARAN NOVEMBER #11 : 11 Sikap yang di Benci

You Might Also Like

9 Comment

  1. samalah kita peminat novel jugaa tapi tak berapa reti baca novel inggeris ni...huhuhu. Novel Ramlee Awang Murshid pon x pernah lagi baca tapi teringin nak baca sebab macam best je...nanti lepas SPM wajib beli.hehehe

    http://hanismasturina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. kak ekin banyak kolesi Sunan... dari yang first hingga yang last Sunan Namggroe hihihi.... Perempuan lindungan bulan ,Setitis kasih darmia,I Love You Stupid tu pernah baca dalam blog penulisan kalau novel tak ada lagi..
    kalau novel english kurang nk beli... huhuhu

    ReplyDelete
  3. Serius shad wajib baca karya kak mj..pasti tak rugi*nesa nie fanatic dengan karya kak mj.rating=11/10 ,karya no 2 tu pon best..

    ReplyDelete
  4. @Hanis Masturina hehe, geng novel. yeay. kan.. teringin baca novel ram..
    @Cik Ash waaaa, terbaik la kak, pinjam boley.. hehehe
    @Anisah rahim okey kalau dah 11/10 tu, wajib beli la ni, thank you2 for the rating..

    ReplyDelete
  5. Huhuhu dah lama tak layan novel.. dulu akak baca novel yang tebal2 tu brapa hari ja dah settle..

    p/s akak tag shad untuk segmen GA ni.. http://izzeyda.blogspot.com/2014/11/simple-1st-giveaway-segment-by-beba-ifa.html

    ReplyDelete
  6. @izzeyda shad pun da lama tak membaca kak, ni nak gaya mula membaca balik ni, hehe :D
    TQ kak tag shad.

    ReplyDelete
  7. Wah...hari ni BW jumpa purple semua..tapi mmg saya penggemar purple..cantik..Baca novel ni..hrmm..lama dah tak layan..Klau layan..mmg asyik la..sampai dapat bayangkan mcm movie bila dah baca novel ni..hehe lucukan

    Cara Menghilangkan Selulit Dengan Lebih Berkesan

    ReplyDelete
  8. @sha dhira

    hihihihihi.... terlampau minat dengan sunan kan... ada sambgan lagi nanti tapi xtaw bila...yang lain akak beli sendiri masa kat kelantan duit gaji hbs noveljer... skrg ni tak keje lagi nak beli novel tpaksa stop.... yang sunan nanggoroe tu hadiah hantaran perkahwinan dari abg masa kahwin blan 5 aritu...

    ReplyDelete
  9. I love u stupid best.. rase nk bace balik jeee...
    bg la 4.5 dr 5 tuuu.. heheheh

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Heart 1

Travel & Beauty Blog

Sponsored